Žihľava dvojdomá alebo Pŕhľava dvojdomá Urtica dioica
Tak znie názov známej rastlinky, ktorá rastie takmer všade a je cenným pomocníkom pre zdravie človeka.
Zbierame hlavne mladé listy a vňate rastliny, najvhodnejším obdobím na zber sú jarné mesiace, a potom znovu na jeseň.
Zbierame ju na slnečných a čistých miestach.
Pri sušení je vhodné použiť tienisté miesto. Rastlinu uchovávame maximálne rok, po tejto dobe už stráca svoje zdravotné účinky.
Čo všetko obsahuje žihľava?
*chlorofyl: s protizápalovým a liečivým účinkom
*kyselinu kremičitú: pôsobiacu močopudne
*triesloviny: s účinkom proti krvácaniu
*vysoký obsah vitamínu C
*serotonín
Žihľava sa používa pri mnohých zdravotných problémoch.
Na liečebné účely sa používajú listy, vňať a koreň rastliny.
Liečivé účinky žihľavy sú:
*je prírodné antialergikum
*podporuje imunitný systém
*má protizápalové, antibakteriálne a antivírusové účinky
*dokáže zmierniť opuch, bolesť aj zápal
*znižuje krvný tlak
*znižuje cholesterol v krvi
*je silným antioxidantom
*má močopudné účinky
*je výborný pomocník pri čistení organizmu
*pôsobí proti akné a vyrážkam na koži
*podporuje tvorbu červených krviniek
*zastavuje krvácanie/maternicové, hemoroidné, krvácanie z nosa, prípadne pri silnej menštruácii/
Čo všetko si ňou vieme vyliečiť?
Alergiu, pomáha pri ťažkostiach s močením a je veľmi účinná aj pri ľahších zápaloch močových ciest.
Pomáha zmierniť bolesť, opuch, alebo aj zápal kĺbov.
Zníži vám krvný tlak a vysoký cholesterol.
Šťava z pŕhľavy podporuje aj rast vlasov a je veľmi účinná pri vypadávaní vlasov.
Nechajte sa inšpirovať niektorými z týchto receptov:
Čaj z usušených listov
3-5 g usušených listov žihľavy zalejeme 200 ml vriacej vody a privedieme k varu. Hneď odstavíme a necháme prikryté približne 5 minút.
Precedíme do pohára. Pijeme teplý, alebo vychladený s citrónom a medom.
Čaj z čerstvých listov
Vezmeme šálku čerstvých žihľavových listov, dáme ich do hrnca a zalejeme dvomi šálkami vody. Ohrejeme až k bodu varu, potom znížime teplotu a necháme niekoľko minút variť na slabom ohni. Čaj scedíme, pridáme med a pijeme 2x denne, po 2 týždňoch si urobíme prestávku.
Žihľavová polievka s ovsenými vločkami a jogurtom
Uvarená žihľava má svoju typickú chuť. Na varenie sú najvhodnejšie mladé listy. Tieto listy namáčame vo vode, prípadne ich zalejeme horúcou vodou, aby sme odstránili pŕhlivé chĺpky.
Potrebujeme:
*400 g lístkov mladej žihľavy
*maslo/prípadne Ghee maslo/
*strúčik cesnaku
*soľ
*za hrsť ovsených vločiek
*biely jogurt
Umyté a posekané lístky mladej žihľavy opečieme na masle. Osolíme a pridáme pretlačený strúčik cesnaku.
Zalejeme vodou a necháme chviľu variť. Asi po piatich minútach vsypeme do polievky ovsené vločky a varíme ďalších 5 minút.
Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a vmiešame biely jogurt.
Žihľavová polievka s kalerábom
Potrebujeme:
*400 g lístkov mladej žihľavy
*maslo/prípadne Ghee maslo/
*2 strúčiky cesnaku
*soľ
*1 kaleráb
*slnečnicové semienka
Lístky žihľavy umyjeme, sparíme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Kaleráb si nastrúhame na jemno. V hrnci opečieme pretlačené strúčiky cesnaku na masle a pridáme odkvapkanú žihľavu a krátko opražime. Zalejeme vriacou vodou a osolíme. Polievku môžeme ozdoviť opraženými slnečnicovými semienkami.
Žihľavová praženica
Potrebujeme:
*1 šálka nakrájaných lístkov mladej žihľavy
*3 vajíčka
*olej
*soľ
*sladká paprika
Lístky žihľavy orestujeme na oleji. Pridáme rozhabarkované vajíčka a miešame do zhustnutia. Nakoniec osolíme, posypeme mletou sladkou paprikou a porcujeme na tanier. Podávame s chrumkavým chlebíkom.
Žihľavovo-špenátová omeleta
Potrebujeme:
*1 šálka nakrájaných lístkov mladej žihľavy
*1 šálka nakrájaného čerstvého špenátu
*1 ks cibuľa
*1 strúčik cesnaku
*soľ
*čierne korenie
*3 vajcia
*olej
*mletá červená paprika
V panvici zohrejeme trochu oleja a pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a prelisovaný cesnak. Pridáme žihľavu aj špenát a podlejeme trochou vody, chvíľu podusíme, osolíme, okoreníme. Keď sú špenát a žihľava podusené, pridáme rozšľahané vajíčka a prepečieme. Nakoniec posypeme mletou červenou paprikou.
Žihľavová omáčka s batátom
Potrebujeme:
*3 šálky nasekaných mladých lístkov žihľavy
*1 väčší batát
*soľ
*biely jogurt
Do hrnca vložíme lístky žihľavy a na drobno nakrájaný batát a zalejeme vriacou vodou. Osolíme a povaríme približne 20 minút.
Po 20 minútach omáčku odstavíme a rozmixujeme. Následne vmiešame 4 lyžice bieleho jogurtu a necháme prejsť varom.
Omáčku podávame s vajíčkom, prípadne opraženými kúskami tofu.
Žihľavový prívarok
Potrebujeme:
*1/5 hrnca nasekaných mladých lístkov žihľavy
*1 cibuľa
*2 strúčiky cesnaku
*olej
*soľ
*2,5 dl mlieka
*2-3 PL celozrnnej hladkej múky
Žihľavu opláchneme a pokrájame, zalejeme horúcou vodou a chvíľu povaríme, žihľavu precedíme.
V hrnci si na oleji usmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme prelisovaný cesnak.
Precedenú žihľavu primiešame do hrnca, zalejeme mliekom a necháme variť, kým nám žihľava úplne nezmäkne.
Uvarenú zmes rozmixujeme.
A následne pridáme v troche mlieka rozhabarkovanú múku a necháme to všetko spolu povariť ešte asi 5 minút.
Prívarok podávame s vajíčkom, alebo tofu.
Žihľavovo-vajíčková nátierka
Potrebujeme:
*200 g mladých žihľavových lístkov
*4 vajcia uvarené natvrdo a posekané najemno
*50 g nastrúhaného tvrdého syra
*5 PL bieleho jogurtu
*1 PL horčice
*čierne korenie
*soľ
Mladé žihľavové lístky nakrájame na drobno a prelejeme ich horúcou vodou, scedíme, necháme vychladnúť a vyžmýkame.
Pridáme posekané vajíčka, nastrúhaný syr, jogurt a ostatné ingrediencie. Dôkladne premiešame.
Nátierku si natrieme na chrumkavý chlebík, alebo pečivo.
Žihľavové smoothie
Potrebujeme:
*2 banány
*pár lístkov mladej žihľavy /necháme ich chvíľu namočené v studenej vode/
*kúsok nastrúhaného zázvoru
*štipka škorice
*2 dl rastlinného mlieka /mandľové, sójové, orieškové/
Všetky prísady rozmixujeme a podávame, smoothie si môžeme dosladiť medom.
Nátierka zo žihľavy s lučinou
Potrebujeme:
*7 lístkov mladej žihľavy nasekaných nadrobno
*1 Lučinu
*mletá rasca
Lístky mladej žihľavy prelejeme vriacou vodu, scedíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú žihľavu zmiešame s Lučinou a dochutíme mletou rascou. Podávame s chrumkavým pečivom, alebo chlebíkom.
Žihľavový šalát
Potrebujeme:
*miska mladej žihľavy nasekanej na drobno
*3 jarné cibuľky
*olivový olej
*citrónová šťava
*vajíčko uvarené na tvrdo
*5 cherry paradajok
*biely jogurt
Lístky mladej žihľavy prelejeme vriacou vodu, scedíme a necháme vychladnúť. Jarné cibuľky nakrájame na drobno, pridáme nakrájané vajíčko, cherry paradajky a polejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Podľa chuti osolíme.
Biely jogurt môžeme použiť ako dressing.
Žihľavový šalát so špenátom a mrkvou
Potrebujeme:
*3 šálky mladej žihľavy nasekanej na drobno
*2 šálky baby špenátu
*2 mrkvy
*olivový olej
*soľ
*citrónová šťava
*biely jogurt
Lístky mladej žihľavy namočíme do vody, a po chvíli ich scedíme. Scedené lístky zmiešame so špenátom a s nastrúhanou mrkvou.
Osolíme, pridáme olivový olej, citrónovú šťavu a pár lyžíc bieleho jogurtu. Všetko dobre premiešame.
A ešte niečo, čo nám pomôže k nádhernej korune krásy ☺
Žihľavový odvar na spevnenie vlasov a proti ich vypadávaniu
100 gramov žihľavy zalejeme ½ litrom vriacej vody. Po vychladnutí precedíme a pridáme 1 dl octu.
Týmto odvarom si oplachujem vlasy po ich umytí.
Žihľavová tinktúra na vlasy
100 gramov sušenej žihľavy nasypeme do nádoby a zalejeme pol litrom kvalitného bieleho alkoholu.
Žihľava by mala byť celá zakrytá. Lúhujeme približne 2 týždne za občasného premiešania.
Potom tinktúru precedíme a vtierame do vlasovej pokožky každý večer.
Vlasy budete mať hustejšie, kvalitnejšie a budú sa nádherne lesknúť.