Medvedí cesnak – Allium ursinum

Medvedí cesnak


je zaujímavá rastlina, ktorá vám po zime dodá energiu a chuť do života.
Poznáte ho podľa toho, že má typickú, výraznú cesnakovú vôňu.
Nájdete ho v listnatých a lužných lesoch už koncom marca.

Ak je teplá zima, začne sa ukazovať už aj vo februári.
Môžete si natrhať mladé listy, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerálne látky.
Na jar vám bude vaše telo vďačné, keď mu doprajete prečistenie pomocou medvedieho cesnaku.

Ako vplýva medvedí cesnak na váš organizmus?

*posilní vašu imunitu
*výborne prečistí celé telo, má silné detoxikačné schopnosti
*je pomocníkom pri problémoch so žalúdkom a zažívacích problémoch
*znižuje krvný tlak
*pôsobí protizápalovo
*je účinným antiparazitikom
*pomôže aj ľuďom, ktorí trpia kŕčovými žilami
*zlepší vám funkciu mozgu a pamäti
*má priaznivý vplyv na močový systém

medvedi cesnak rozkvitnuty

Ponúkam vám zopár receptov, ktorými si môžete na jar obohatiť svoj jedálniček.

Polievka z medvedieho cesnaku:

Na prípravu potrebujeme:
*2 väčšie zväzky medvedieho cesnaku
*1 batát
*1 cibuľu
*kúsok Ghí masla
*trochu mlieka, uprednostníme rastlinné
*soľ
*čierne korenie
*kurkumu

Batát si uvaríme zvlášť, keď je mäkký nakrájame ho na malé kúsky. Medvedí cesnak dobre umyjeme a tiež nakrájame na menšie kúsky.
Cibuľku si speníme na masle, pridáme batát a medvedí cesnak. Zalejeme to celé vodou, pridáme soľ, korenie a kurkumu. Podusíme približne 15 minút, aby sa nám spojili chute. Takto pripravenú polievku rozmixujeme v mixéri. Podľa potreby dochutíme. Môžeme ju podávať s opečeným chlebíkom, a na drobno nakrájaným medvedím cesnakom.

Pesto z medvedieho cesnaku:

Na prípravu potrebujeme:
*250 g listov medvedieho cesnaku
*200 ml oleja/môže byť olivový, slnečnicový, orechový/
*soľ
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme a dáme do zaváraninových pohárikov. Skladujeme ich na chladnom a tmavom mieste.
Pesto môžeme použiť na cestoviny, alebo opekaný chlebík. Môžeme si do neho ešte primixovať orechy, prípadne chilli papričky.

pesto z medvedieho cesnaku

Tinktúra z medvedieho cesnaku:

Na prípravu potrebujeme:
*0,5 kg listov medvedieho cesnaku
1 liter tvrdého alkoholu
Umyté a osušené listy medvedieho cesnaku potrháme na menšie kúsky, aby sa účinné látky dobre uvoľnili v alkohole. Takto pripravené natrhané listy dáme do sklenenej fľaše a zalejeme ich alkoholom. Fľašu uzatvoríme a necháme lúhovať na tmavom mieste približne mesiac. Liečivé látky medvedieho cesnaku sa uvoľnia do alkoholu a vznikne liečivá tinktúra. Tekutinu precedíme a môžeme ju používať.
Kúru robíme minimálne jeden mesiac, môžeme aj dlhšie, použijeme 2x denne 20 kvapiek pred raňajkami a večerou a zapijeme čistou vodou.

Šalát z medvedieho cesnaku s tuniakom:

Na prípravu potrebujeme:
*25 lístkov medvedieho cesnaku
*100 g grécky slaný syr
*250 g tuniaka
*5 ks cherry paradajky
*3 reďkovky
*citrónovú šťavu
*olivový olej
*soľ
Zeleninu si umyjeme a nakrájame spolu s medvedím cesnakom a syrom na drobné kúsky. Vo veľkej miske zmiešame tuniaka a nakrájanú zeleninu s medvedím cesnakom a polejeme olivovým olejom, pridáme soľ a citrónovú šťavu.
Všetko poriadne zamiešame a podávame s chlebíkom, alebo chrumkavým pečivom.


Tvarohová pomazánka s medvedím cesnakom:

Na prípravu potrebujeme:
*125 g tvarohu
*1 Lučinu
*20 lístkov medvedieho cesnaku
*1 malá cibuľu
*soľ
*červenú papriku
*mletý kmín
Medvedí cesnak poriadne umyjeme a pokrájame na drobné kúsky, pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, tvaroh, lučinu a ostatné ingrediencie.
Poriadne premiešame.


Bryndzová pomazánka s medvedím cesnakom:

Na prípravu potrebujeme:
*250 g bryndze
*50 g masla
*1 ČL mletej červenej papriky
*7 ks lístkov medvedieho cesnaku nakrájaného nadrobno
Vymiešame bryndzu a maslo a pridáme nadrobno nakrájané lístky medvedieho cesnaku. Dochutíme červenou paprikou.
Podávame s celozrnným pečivom.


Halušky z medvedieho cesnaku:

Na prípravu potrebujeme:
*300 g medvedí cesnak
*biely jogurt
*soľ
*mleté čierne korenie
*300 g polohrubá múka
*2 vajcia
Medvedí cesnak si umyjeme, osušíme a posekáme, následne ho dáme do mixéra a chvíľu mixujeme.
V miske rozbijeme vajíčka, pridáme biely jogurt, soľ a korenie a premiešame.
Pridáme múku, tak aby cesto nebolo moc husté. Nakoniec vmiešame pomixovaný cesnak.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme. Pripravené cesto prelisujeme cez haluškovač a varíme približne 10 minút, kým nám halušky nevyplávajú na povrch.
Halušky môžeme použiť ako prílohu, alebo si k nim môžeme urobiť syrovú, alebo bryndzovú omáčku.


Placky s medvedím cesnakom:

Na prípravu potrebujeme:
*1 mrkvu
*1 petržlen
*1 kaleráb
*viazaničku medvedieho cesnaku
*1 cibuľu
*4 vajcia
*100 g tvrdého syra
*soľ
*čierne korenie
*mletú rascu
Mrkvu, petržlen a kaleráb si nastrúhame na strúhadle. Medvedí cesnak a cibuľu si nakrájame na drobno. V miske si zmiešame nastrúhanú zeleninu, medvedí cesnak, vajcia a nastrúhaný syr. Všetko ochutíme soľou korením a rascou.
Na plech si dáme papier na pečenie a ukladáme naň zeleninové kôpky.
Pečieme pri teplote 180°C približne 20 minút.
Podávame so šalátom, alebo jogurtovým dressingom.


Medvedí cesnak si môžete pripraviť na mnoho spôsobov. Ja ho mám rada nakrájaný na drobno na chlebíku s maslom. Vyskúšajte zopár z týchto receptov. Dodajte telu živiny, ktoré potrebuje na svoje naštartovanie po dlhej zime.
Uvidíte, že výsledky sa dostavia okamžite.

 

Som žena po päťdesiatke, plná optimizmu, elánu a radosti zo života. Vďaka svojim skúsenostiam vo výžive vám viem ukázať, ako naštartovať svoje telo, aby bolo plné elánu a aby ste sa cítili zdravo a príťažlivo. Naučím vás ako si jednoducho môžete dopomôcť ku krásnej postave a k ženskému pôvabu. Môj príbeh si môžete prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov