Je dokonalým jarným životabudičom.
Nazývajú ho aj detoxikačným zázrakom, ktorý vám po zime dodá energiu a chuť do života.
Nájdete ho v listnatých a lužných lesoch už koncom marca. Pokrýva celé plochy a rastlinky majú svoje typické – dlhé a špicaté listy.
Na jar vám bude vaše telo vďačné, keď mu doprajete prečistenie pomocou medvedieho cesnaku.
Niektorí ľudia sa boja zbierať medvedí cesnak, pretože sa dá zameniť s konvalinkou. Rozdiel je v ich kvete, ale hlavne vo vôni listov. Listy medvedieho cesnaku majú svoju typickú cesnakovú arómu.
Keď si ho nazbierate viac a viete, že ho hneď nespracujete, stačí keď si ho dáte do chladničky. Uchová si vitamíny a živiny, ktoré obsahuje.
Môžete si ho aj zmraziť, buď vcelku, alebo si ho nakrájajte na menšie kúsky.
Ako pesto a tinktúra vám vydrží dlhšie a môžete si ním obohatiť svoj jedálniček, za čo sa vám vaše telo poďakuje zvýšením energie a posilnením imunitného systému.
Na prípravu potrebujeme:
*2 väčšie zväzky medvedieho cesnaku
*1 batát
*1 cibuľu
*kúsok Ghí masla
*trochu mlieka, uprednostníme rastlinné
*soľ
*čierne korenie
*kurkumu
Batát si uvaríme zvlášť, keď je mäkký nakrájame ho na malé kúsky. Medvedí cesnak dobre umyjeme a tiež nakrájame na menšie kúsky.
Cibuľku si speníme na masle, pridáme batát a medvedí cesnak. Zalejeme to celé vodou, pridáme soľ, korenie a kurkumu. Podusíme približne 15 minút, aby sa nám spojili chute. Takto pripravenú polievku rozmixujeme v mixéri. Podľa potreby dochutíme. Môžeme ju podávať s opečeným chlebíkom, a na drobno nakrájaným medvedím cesnakom.
Na prípravu potrebujeme:
*250 g listov medvedieho cesnaku
*200 ml oleja/môže byť olivový, slnečnicový, orechový/
*soľ
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme a dáme do zaváraninových pohárikov. Skladujeme ich na chladnom a tmavom mieste.
Pesto môžeme použiť na cestoviny, alebo opekaný chlebík. Môžeme si do neho ešte primixovať orechy, prípadne chilli papričky, čím získame zaujímavú chuť.
Na prípravu potrebujeme:
*0,5 kg listov medvedieho cesnaku
*1 liter tvrdého alkoholu
Umyté a osušené listy medvedieho cesnaku potrháme na menšie kúsky, aby sa účinné látky dobre uvoľnili v alkohole. Takto pripravené natrhané listy dáme do sklenenej fľaše a zalejeme ich alkoholom. Fľašu uzatvoríme a necháme lúhovať na tmavom mieste približne mesiac, občas ju pretrepte.
Liečivé látky medvedieho cesnaku sa uvoľnia do alkoholu a vznikne liečivá tinktúra. Tekutinu precedíme a môžeme ju používať.
Kúru robíme minimálne jeden mesiac, môžeme aj dlhšie, použijeme 2x denne 1 čajovú lyžičku pred raňajkami a večerou a zapijeme čistou vodou.
Na prípravu potrebujeme:
*25 lístkov medvedieho cesnaku
*100 g grécky slaný syr
*250 g tuniaka
*5 ks cherry paradajky
*3 reďkovky
*citrónovú šťavu
*olivový olej
*soľ
Zeleninu si umyjeme a nakrájame spolu s medvedím cesnakom a syrom na drobné kúsky. Vo veľkej miske zmiešame tuniaka a nakrájanú zeleninu s medvedím cesnakom a polejeme olivovým olejom, pridáme soľ a citrónovú šťavu.
Všetko poriadne zamiešame a podávame s chlebíkom, alebo chrumkavým pečivom.
Na prípravu potrebujeme:
*125 g tvarohu
*1 Lučinu
*20 lístkov medvedieho cesnaku
*1 malú cibuľu
*soľ
*červenú papriku
*mletý kmín
Medvedí cesnak poriadne umyjeme a pokrájame na drobné kúsky, pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, tvaroh, Lučinu a ostatné ingrediencie.
Poriadne premiešame. Natrieme na kváskový chlieb, alebo pečivo a ozdobíme cherry paradajkami.
Na prípravu potrebujeme:
*250 g bryndze
*50 g masla
*1 ČL mletej červenej papriky
*7 ks lístkov medvedieho cesnaku nakrájaného nadrobno
Vymiešame bryndzu a maslo a pridáme nadrobno nakrájané lístky medvedieho cesnaku. Dochutíme červenou paprikou.
Podávame s celozrnným pečivom.
Na prípravu potrebujeme:
*300 g medvedieho cesnaku
*biely jogurt/najlepšie grécky/
*soľ
*mleté čierne korenie
*300 g polohrubej múky
*2 vajcia
Medvedí cesnak si umyjeme, osušíme a posekáme, následne ho dáme do mixéra a chvíľu mixujeme.
V miske rozbijeme vajíčka, pridáme biely jogurt, soľ a korenie a premiešame.
Pridáme múku, tak aby cesto nebolo moc husté. Nakoniec vmiešame pomixovaný cesnak.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme. Pripravené cesto prelisujeme cez haluškovač a varíme približne 10 minút, kým nám halušky nevyplávajú na povrch.
Halušky môžeme použiť ako prílohu, alebo si k nim môžeme urobiť syrovú, bryndzovú, alebo hríbikovú omáčku.
Na prípravu potrebujeme:
*1 mrkvu
*1 petržlen
*1 kaleráb
*viazaničku medvedieho cesnaku
*1 cibuľu
*4 vajcia
*100 g tvrdého syra
*soľ
*čierne korenie
*mletú rascu
Mrkvu, petržlen a kaleráb si nastrúhame na strúhadle. Medvedí cesnak a cibuľu si nakrájame na drobno. V miske si zmiešame pripravenú zeleninu, medvedí cesnak, vajcia a nastrúhaný syr. Všetko ochutíme soľou, korením a rascou.
Na plech si dáme papier na pečenie a ukladáme naň zeleninové kôpky.
Pečieme pri teplote 180°C približne 20 minút.
Podávame so šalátom, alebo jogurtovým dressingom.
Medvedí cesnak si môžete pripraviť na mnoho spôsobov.
Ja ho mám rada nakrájaný nadrobno na chlebíku s maslom.
V obľube máme aj tento falafel s medvedím cesnakom.
Vyskúšajte zopár z týchto receptov. Dodajte telu živiny, ktoré potrebuje na svoje naštartovanie po dlhej zime.
Uvidíte, že výsledky sa dostavia okamžite:)
Napísala som pre vás e-book s praktickými radami, ako sa zbaviť nechcených kíl, počas obdobia hormonálnych zmien, ako získať peknú postavu zmenou životného štýlu, výživnou stravou a myslením s názvom >>> Tajomstvá prirodzeného chudnutia.
Dovoľte, aby som vám predstavila postupy, ktoré vás privedú k príjemnému prechodu perimenopauzou a menopauzou v mojom e- booku >>> 10 krokov k zvládnutiu menopauzy prirodzenou cestou.
Ak sa chcete dozvedieť viac o menopauze, ako riešiť nepríjemné príznaky klimaktéria, alebo si pozdieľať svoje skúsenosti so ženami na rovnakej vlnovej dĺžke, pridajte sa do facebookovej skupiny: Ovládnite menopauzu.
Alebo si stiahnite niektorý z ebookov zadarmo, ktoré sa venujú ženám v menopauze:)