Medvedí cesnak – Allium ursinum

medvedi cesnak

Medvedí cesnak prečistí a posilní celý váš organizmus.

Je dokonalým jarným životabudičom.

Nazývajú ho aj detoxikačným zázrakom, ktorý vám po zime dodá energiu a chuť do života.
Nájdete ho v listnatých a lužných lesoch už koncom marca. Pokrýva celé plochy a rastlinky majú svoje typické – dlhé a špicaté listy.

Mladé listy medvedieho cesnaku sú bohaté na vitamíny a minerálne látky.

Na jar vám bude vaše telo vďačné, keď mu doprajete prečistenie pomocou medvedieho cesnaku. Je to prirodzený detox celého organizmu.

Niektorí ľudia sa boja zbierať medvedí cesnak, pretože sa dá zameniť s konvalinkou. Rozdiel je v ich kvete, ale hlavne vo vôni listov. Listy medvedieho cesnaku majú svoju typickú cesnakovú arómu.

Ako si uskladniť medvedí cesnak?

Keď si ho nazbierate viac a viete, že ho hneď nespracujete, stačí keď si ho dáte do chladničky. Uchová si vitamíny a živiny, ktoré obsahuje.

Môžete si ho aj zmraziť, buď vcelku, alebo si ho nakrájajte na menšie kúsky.

Ako pesto a tinktúra vám vydrží dlhšie a môžete si ním obohatiť svoj jedálniček, za čo sa vám vaše telo poďakuje zvýšením energie a posilnením imunitného systému.

Ako vplýva medvedí cesnak na váš organizmus?

  • posilní vašu imunitu,
  • výborne prečistí celé telo, má silné detoxikačné schopnosti,
  • je pomocníkom pri problémoch so žalúdkom a zažívacích problémoch,
  • znižuje krvný tlak, ak trpíte vysokým tlakom je pre vás ideálny,
  • pôsobí protizápalovo,
  • je účinným antiparazitikom,
  • pomôže aj ľuďom, ktorí trpia kŕčovými žilami,
  • zlepší vám funkciu mozgu a pamäti,
  • má priaznivý vplyv na močový systém,
  • je vynikajúcim prostriedkom proti únave.

Recepty z medvedieho cesnaku

Polievka z medvedieho cesnaku

Na prípravu potrebujeme:
*2 väčšie zväzky medvedieho cesnaku
*1 batát
*1 cibuľu
*kúsok Ghí masla
*trochu mlieka, uprednostníme rastlinné
*soľ
*čierne korenie
*kurkumu

Batát si uvaríme zvlášť, keď je mäkký nakrájame ho na malé kúsky. Medvedí cesnak dobre umyjeme a tiež nakrájame na menšie kúsky.
Cibuľku si speníme na masle, pridáme batát a medvedí cesnak. Zalejeme to celé vodou, pridáme soľ, korenie a kurkumu. Podusíme približne 15 minút, aby sa nám spojili chute. Takto pripravenú polievku rozmixujeme v mixéri. Podľa potreby dochutíme. Môžeme ju podávať s opečeným chlebíkom, a na drobno nakrájaným medvedím cesnakom.

Pesto z medvedieho cesnaku

Na prípravu potrebujeme:
*250 g listov medvedieho cesnaku
*200 ml oleja/môže byť olivový, slnečnicový, orechový/
*soľ

Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme a dáme do zavaraninových pohárikov. Skladujeme ich na chladnom a tmavom mieste.
Pesto môžeme použiť na cestoviny, alebo opekaný chlebík. Môžeme si do neho ešte primixovať orechy, prípadne chilli papričky, čím získame zaujímavú chuť.

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Na prípravu potrebujeme:
*0,5 kg listov medvedieho cesnaku
*1 liter tvrdého alkoholu

Umyté a osušené listy medvedieho cesnaku potrháme na menšie kúsky, aby sa účinné látky dobre uvoľnili v alkohole. Takto pripravené natrhané listy dáme do sklenenej fľaše a zalejeme ich alkoholom. Fľašu uzatvoríme a necháme lúhovať na tmavom mieste približne mesiac, občas ju pretrepte.
Liečivé látky medvedieho cesnaku sa uvoľnia do alkoholu a vznikne liečivá tinktúra. Tekutinu precedíme a môžeme ju používať.
Kúru robíme minimálne jeden mesiac, môžeme aj dlhšie. Použijeme 2x denne 1 čajovú lyžičku pred raňajkami a večerou a zapijeme čistou vodou.

Šalát z medvedieho cesnaku s tuniakom

Na prípravu potrebujeme:
*25 lístkov medvedieho cesnaku
*100 g grécky slaný syr
*250 g tuniaka
*5 ks cherry paradajky
*3 reďkovky
*citrónovú šťavu
*olivový olej
*soľ

Zeleninu si umyjeme a nakrájame spolu s medvedím cesnakom a syrom na drobné kúsky. Vo veľkej miske zmiešame tuniaka a nakrájanú zeleninu s medvedím cesnakom a polejeme olivovým olejom, pridáme soľ a citrónovú šťavu.
Všetko poriadne zamiešame a podávame s chlebíkom, alebo chrumkavým pečivom.

Chcete vedieť ako sa zbaviť nechcených kíl a bruška počas hormonálnych zmien v perimenopauze a menopauze? Stiahnite si tento ebook zadarmo >>> 

ebook 5 trikov na schudnutie v brusku

Tvarohová pomazánka s medvedím cesnakom

Na prípravu potrebujeme:
*125 g tvarohu
*1 Lučinu
*20 lístkov medvedieho cesnaku
*1 malú cibuľu
*soľ
*červenú papriku
*mletý kmín

Medvedí cesnak poriadne umyjeme a pokrájame na drobné kúsky, pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, tvaroh, Lučinu a ostatné ingrediencie.
Poriadne premiešame. Natrieme na kváskový chlieb, alebo pečivo a ozdobíme cherry paradajkami.

Bryndzová pomazánka s medvedím cesnakom

Na prípravu potrebujeme:
*250 g bryndze
*50 g masla
*1 ČL mletej červenej papriky
*7 ks lístkov medvedieho cesnaku nakrájaného nadrobno

Vymiešame bryndzu a maslo a pridáme nadrobno nakrájané lístky medvedieho cesnaku.
Dochutíme červenou paprikou.
Podávame s celozrnným pečivom.

Halušky z medvedieho cesnaku

Na prípravu potrebujeme:
*300 g medvedieho cesnaku
*biely jogurt/najlepšie grécky/
*soľ
*mleté čierne korenie
*300 g polohrubej múky
*2 vajcia

Medvedí cesnak si umyjeme, osušíme a posekáme, následne ho dáme do mixéra a chvíľu mixujeme.
V miske rozbijeme vajíčka, pridáme biely jogurt, soľ a korenie a premiešame.
Pridáme múku, tak aby cesto nebolo moc husté. Nakoniec vmiešame pomixovaný cesnak.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme. Pripravené cesto prelisujeme cez haluškovač a varíme približne 10 minút, kým nám halušky nevyplávajú na povrch.
Halušky môžeme použiť ako prílohu, alebo si k nim môžeme urobiť syrovú, bryndzovú, alebo hríbikovú omáčku.

Placky s medvedím cesnakom

Na prípravu potrebujeme:
*1 mrkvu
*1 petržlen
*1 kaleráb
*viazaničku medvedieho cesnaku
*1 cibuľu
*4 vajcia
*100 g tvrdého syra
*soľ
*čierne korenie
*mletú rascu

Mrkvu, petržlen a kaleráb si nastrúhame na strúhadle. Medvedí cesnak a cibuľu si nakrájame na drobno. V miske si zmiešame pripravenú zeleninu, medvedí cesnak, vajcia a nastrúhaný syr. Všetko ochutíme soľou, korením a rascou.
Na plech si dáme papier na pečenie a ukladáme naň zeleninové kôpky.
Pečieme pri teplote 180°C približne 20 minút.
Podávame so šalátom, alebo jogurtovým dressingom.

Medvedí cesnak si môžete pripraviť na mnoho spôsobov.

Ja ho mám rada nakrájaný nadrobno na chlebíku s maslom.
V obľube máme aj tento falafel s medvedím cesnakom.

Vyskúšajte zopár z týchto receptov. Dodajte telu živiny, ktoré potrebuje na svoje naštartovanie po dlhej zime.

Uvidíte, že výsledky sa dostavia okamžite:)

Objavte prirodzené stratégie na udržanie hormonálnej rovnováhy. V tomto ebooku sa dozviete, ako efektívne bojovať proti nárastu hmotnosti, únave a hormonálnej nerovnováhe, ktoré sa často objavujú v období perimenopauzy a menopauzy. Priateľské a zrozumiteľné rady vás povedú cestou k zdravšiemu a šťastnejšiemu životu. Stiahnite si ebook zadarmo >>> 

ebook hormonalna harmonia

Dovoľte, aby som vám predstavila postupy, ktoré vás privedú k príjemnému prechodu perimenopauzou a menopauzou v mojom e- booku >>> 10 krokov k zvládnutiu menopauzy prirodzenou cestou.

Ak sa chcete dozvedieť viac o menopauze, ako riešiť nepríjemné príznaky klimaktéria, alebo si pozdieľať svoje skúsenosti so ženami na rovnakej vlnovej dĺžke, pridajte sa do facebookovej skupiny: Ovládnite menopauzu.

Alebo si stiahnite niektorý z ebookov zadarmo, ktoré sa venujú ženám v menopauze:)

Tatiana Benčeková
Tatiana založila komunitu žien, ktoré vstupujú do perimenopauzy a menopauzy, alebo práve obdobím hormonálnych zmien prechádzajú. Je koučkou v oblasti holistickej výživy, alternatívnych prístupov, aromaterapie a terapeutkou duše. Tatiana je autorkou e-bookov 10 krokov k zvládnutiu menopauzy prirodzenou cestou a Tajomstvá prirodzeného chudnutia. Učí ženy prechádzať cestami hormonálneho labyrintu, pomocou jednoduchých zmien v ich životnom štýle, v kombinácii s alternatívnymi a terapeutickými metódami. Viac o Tatiana nájdete tu >>> . Pripojte sa k zrelým ženám na facebooku >>