Tento boršč som prvýkrát jedla u mojej priateľky. Veľmi mi chutil a odvtedy sa stal obľúbeným jedlom v našej kuchyni. Varím ho často a vždy je to pre nás kulinársky zážitok.
Hlávková kapusta je výborným zdrojom vitamínov a minerálov. Okrem bohatého obsahu vitamínu C, ktorý posilní vašu imunitu – hlavne v tomto jesennom období je bohatá na vitamíny E, K, B1, B2 a tiež vitamín U, ktorý chráni organizmus pred vredovými ochoreniami žalúdka a dvanástnika.
Je plná vápnika, horčíka a železa, obsahuje vlákninu, ktorá sa postará o správne fungovanie čriev.
Hlávková kapusta má aj redukčné schopnosti, je málo kalorická a výborne zasýti.
A teraz už prejdime k príprave tohto skvelého boršču.
Potrebujeme:
1 hlávkovú kapustu
1 cibuľu
1 väčšiu červenú repu
2 zemiaky
2 mrkvy
2 petržleny
1 morčacie stehno a krídla
soľ
mleté čierne korenie
bobkový list
1 strúčik cesnaku
1 paradajkový pretlak
ocot, olej
kôpor, alebo vňať petržlenu
1 kyslú smotanu
Najskôr si pripravíme zeleninu, všetko nastrúhame na rezance, iba zemiaky nakrájame na kocky.
Do veľkého hrnca nalejeme olej a na ňom si opražíme cibuľku do zlatista, pridáme zeleninu a chvíľku dusíme.
Pridáme morčacie stehno a krídla a zalejeme vodou. Osolíme, okoreníme a do variacej sa polievky dáme bobkový list.
Keď na povrch vystúpi pena z mäsa, tak ju opatrne sitkom zozbierame. Mäso varíme do zmäknutia.
Uvarené mäso vyberieme, vykostíme a nakrájame ho na menšie kúsky, môžete aj na väčšie, každý podľa svojej chuti.
Takto nakrájané ho dáme naspäť do boršču.
Nakoniec pridáme paradajkový pretlak, rozmačkaný cesnak a dochutíme octom. Kto má rád kôpor, môže si ho pridať, alebo si boršč môžete ochutiť nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Polievka by mala mať výraznú kyslastú chuť. Pri podávaní si navrch dáme lyžicu kyslej smotany.
Pre toho, kto je vegetarián, sa dá chutný boršč pripraviť aj bez mäsa.
Dobrú chuť vám prajem