Ružičkový kel je bohatý na vitamín K, ktorý hrá dôležitú úlohu pri zrážaní krvi a je veľmi potrebný pre zdravie kostí. Obsahuje okrem mnohým vitamínov a minerálov veľa vitamínu C a vlákninu, ktorá sa postará o správne trávenie.
Pripravuje sa veľmi jednoducho a môžete si ho dopriať ako hlavné jedlo, alebo v podobe rôznych príloh.
Zapekaný kel je chutný a ak chcete, aby bola vaša strava vyvážená, konzumácia tejto zeleniny bude mať vynikajúci vplyv na vaše zdravie.
Potrebujeme:
500 g ružičkového kelu
1 ks veľký biely jogurt
2 ks vajcia
10 g strúhaný tvrdý syr, alebo 1 mozzarellu
Ghí maslo, alebo olej
soľ
čierne korenie
pažítku, alebo žeruchu
Postup:
Kel si očistíme a umyjeme, nakrájame si ho na polovičky. Vložíme ho do vriacej vody a varíme približne 5 minút. Vodu zlejeme a kel necháme vychladnúť.
Zapekaciu misku potrieme ghí maslom, alebo olejom a vložíme do nej pripravený kel. Posolíme a okoreníme.
Biely jogurt, vajcia a strúhaný syr vložíme do nádobky, v ktorej všetko poriadne premiešame.
Takto pripravenú zmes nalejeme na kel a dáme zapiecť do vyhriatej rúry približne na 30 minút pri teplote 180°C.
Na tanieri si zapekaný kel ozdobíme nakrájanou pažítkou, alebo žeruchou.
Podávame so zeleninovým šalátom, alebo zemiakmi.
Dobrú chuť vám prajem