Brokolica je bohatým zdrojom viacerých vitamínov, minerálov a pre vaše telo potrebnej vlákniny.
Je silným antioxidantom a podporuje rast zdravých buniek a tkanív v organizme.
Mnohé štúdie potvrdili jej účinok v prevencii proti rakovine.
Obľubujem koláče so zeleninou, alebo zapekanú zeleninu.
Uprednostňujem tieto ľahké jedlá, ktoré mi dodajú energiu a necítim sa po nich unavene.
Tento recept vznikol veľmi spontánne a patrí k mojim obľúbeným.
1 lístkové cesto
3 vajcia
250 g strúhaného tvrdého syra
250 ml kyslej smotany, prípadne sójovej
2 paradajky
½ brokolice
soľ
čierne korenie
pažítku
lístky bazalky
Ghí maslo
Postup:
Brokolicu si krátko povaríme, aby bola polomäkká. Scedíme a rozoberieme na malé kúsky.
Zmiešame kyslú smotanu s vajíčkami a s polovičkou tvrdého syra, osolíme a okoreníme.
Do tejto zmesi pridáme kúsky brokolice.
Do zapekacej misky vymastenej Ghí maslom si dáme lístkové cesto.
Na cesto nalejeme zmes a dáme piecť približne na 35 minút pri teplote 180 °C.
Chvíľku pred dopečením posypeme vrch zvyšným strúhaným syrom.
Paradajky si nakrájame na menšie kúsky a posypeme nimi vrch koláča, môžeme si ho ozdobiť pažítkou a lístkami bazalky.
Slaný koláč môžete podávať so zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť vám prajem