Žihľava dvojdomá alebo Pŕhľava dvojdomá

zihlava

Tak znie názov známej rastlinky, ktorá rastie takmer všade a je cenným pomocníkom pri udržaní si zdravia. Poznáte ju už z detstva, kedy ste sa na nej prvýkrát popŕhlili. Už v minulosti využívali naši predkovia účinky žihľavy, ktorými si liečili mnohé choroby, alebo si pomocou nej na jar prečistili organizmus.

Zbierame hlavne mladé listy a vňate žihľavy. Najvhodnejším obdobím na zber sú jarné mesiace, alebo na jeseň. Najlepšie je trhať mladé lístky, ktoré majú najväčšiu koncentráciu zdraviu – prospešných látok.

Pri zbere si chráňte ruky, aby ste si ich nepopŕhlili a žihľavu zbierajte do tašky vyrobenej z prírodných materiálov, alebo do papierového vrecúška. Aby sa vám žihľava nesparila. Pri zbieraní pŕhľavy uprednostnite slnečné a hlavne čisté miesta.

Žihľavu môžete použiť čerstvú, alebo si ju nasušiť. Pri sušení je vhodné dať ju na tienisté a vzdušné miesto. Usušenú žihľavu uschovávajte maximálne rok, po tejto dobe už stráca svoje zdravotné účinky.

Čo všetko žihľava obsahuje?

  • chlorofyl: s protizápalovým a liečivým účinkom
  • kyselinu kremičitú: pôsobiacu močopudne
  • triesloviny: s účinkom proti krvácaniu
  • veľa vitamínu C, A, K a tiež vitamíny skupiny B
  • vápnik, železo, draslík, magnézium

Aké sú liečivé účinky žihľavy?

  1. je prírodné antialergikum
  2. podporuje imunitný systém
  3. má protizápalové, antibakteriálne a antivírusové účinky
  4. dokáže zmierniť opuch, bolesť aj zápal
  5. znižuje krvný tlak
  6. znižuje cholesterol v krvi
  7. je silným antioxidantom
  8. má močopudné účinky
  9. je výborný pomocník pri čistení organizmu
  10. pôsobí proti akné a vyrážkam na koži
  11. podporuje tvorbu červených krviniek
  12. zastavuje krvácanie/maternicové, hemoroidné, krvácanie z nosa, prípadne pri silnej menštruácii/

Čo všetko viete vyliečiť pomocou žihľavy?

Pomáha pri problémoch s močením a je veľmi účinná aj pri ľahších zápaloch močových ciest.
Zmierni bolesti, opuchy, alebo aj zápal kĺbov.
Zníži vám krvný tlak a vysoký cholesterol.
Šťava z pŕhľavy podporuje rast vlasov a je veľmi účinná proti ich vypadávaniu.

Je nápomocná aj pri alergiách.

Chcete sa naučiť recept na prípravu žihľavového čaju, alebo polievky zo žihľavy?

Nechajte sa inšpirovať niektorými z týchto receptov:

Čaj z usušených listov žihľavy

3-5 g usušených listov žihľavy zalejeme 200 ml vriacej vody a privedieme k varu. Hneď odstavíme a necháme prikryté približne 5 minút.
Precedíme do pohára. Žihľavový čaj pijeme teplý, alebo vychladený s citrónom a medom.

Čaj z čerstvých listov žihľavy

Vezmeme šálku čerstvých žihľavových listov, dáme ich do hrnca a zalejeme dvomi šálkami vody. Ohrejeme až k bodu varu, potom znížime teplotu a necháme niekoľko minút variť na slabom ohni. Čaj scedíme, pridáme med a pijeme 2x denne. Po 2 týždňoch si urobíme prestávku.

Žihľavová polievka s ovsenými vločkami a jogurtom

Uvarená žihľava má svoju typickú chuť. Na varenie sú najvhodnejšie mladé listy. Tieto listy namáčame vo vode, prípadne ich zalejeme horúcou vodou, aby sme odstránili pŕhlivé chĺpky.

Potrebujeme:
*400 g lístkov mladej žihľavy
*maslo/prípadne Ghee maslo/
*strúčik cesnaku
*soľ
*za hrsť ovsených vločiek
*smotana/môže byť aj rastlinná/

Umyté a posekané lístky mladej žihľavy opečieme na masle. Osolíme a pridáme pretlačený strúčik cesnaku.
Zalejeme vodou a necháme chvíľku variť. Asi po piatich minútach vsypeme do polievky ovsené vločky a varíme ďalších 5 minút.
Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a vmiešame smotanu.

zihlavova polievka

Žihľavová polievka s kalerábom

Potrebujeme:
*400 g lístkov mladej žihľavy
*maslo/prípadne Ghee maslo/
*2 strúčiky cesnaku
*soľ
*1 kaleráb
*slnečnicové semienka

Lístky žihľavy umyjeme, sparíme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Kaleráb si nastrúhame na jemno. V hrnci opečieme pretlačené strúčiky cesnaku na masle a pridáme odkvapkanú žihľavu a krátko opražíme. Zalejeme vriacou vodou a osolíme. Polievku môžeme ozdobiť opraženými slnečnicovými semienkami.

Žihľavová praženica

Potrebujeme:
*1 šálku nakrájaných lístkov mladej žihľavy
*3 vajíčka
*olej
*soľ
*sladkú papriku

Lístky žihľavy orestujeme na oleji. Pridáme rozhabarkované vajíčka a miešame do zhustnutia. Nakoniec osolíme, posypeme mletou sladkou paprikou a dáme na tanier. Podávame s chrumkavým chlebíkom.

Žihľavovo-špenátová omeleta

Potrebujeme:
*1 šálka nakrájaných lístkov mladej žihľavy
*1 šálka nakrájaného čerstvého špenátu
*1 ks cibuľa
*1 strúčik cesnaku
*soľ
*čierne korenie
*3 vajcia
*olej
*mletá červená paprika

V panvici zohrejeme trochu oleja a pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a prelisovaný cesnak. Pridáme žihľavu aj špenát a podlejeme trochou vody, chvíľu podusíme, osolíme, okoreníme. Keď sú špenát a žihľava podusené, pridáme rozšľahané vajíčka a prepečieme. Nakoniec posypeme mletou červenou paprikou.

omeleta so zihlavou a paradajkami

Žihľavová omáčka s batátom

Potrebujeme:
*3 šálky posekaných mladých lístkov žihľavy
*1 väčší batát
*soľ
*smotana/môže byť rastlinná/

Do hrnca vložíme lístky žihľavy a na drobno nakrájaný batát a zalejeme vriacou vodou. Osolíme a povaríme približne 20 minút.
Po 20 minútach omáčku odstavíme a rozmixujeme. Následne vmiešame 4 lyžice smotany a necháme prejsť varom.
Omáčku podávame s vajíčkom, prípadne opraženými kúskami tofu.

Žihľavový prívarok

Potrebujeme:
*1/5 hrnca posekaných mladých lístkov žihľavy
*1 cibuľa
*2 strúčiky cesnaku
*olej
*soľ
*2,5 dl mlieka
*2-3 PL celozrnnej hladkej múky

Žihľavu opláchneme a pokrájame, zalejeme horúcou vodou a chvíľu povaríme, žihľavu precedíme.
V hrnci si na oleji usmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme prelisovaný cesnak.
Precedenú žihľavu primiešame do hrnca, zalejeme mliekom a necháme variť, kým nám žihľava úplne nezmäkne.
Uvarenú zmes rozmixujeme.
A následne pridáme v troche mlieka rozhabarkovanú múku a necháme to všetko spolu povariť ešte asi 5 minút.
Prívarok podávame s vajíčkom, alebo tofu.

Žihľavovo-vajíčková nátierka

Potrebujeme:
*200 g mladých žihľavových lístkov
*4 vajcia uvarené natvrdo a posekané najemno
*50 g strúhaného tvrdého syra
*5 PL bieleho jogurtu
*1 PL horčice
*čierne korenie
*soľ

Mladé žihľavové lístky nakrájame na drobno a prelejeme ich horúcou vodou, scedíme, necháme vychladnúť a vyžmýkame.
Pridáme posekané vajíčka, strúhaný syr, jogurt a ostatné ingrediencie. Dôkladne premiešame.
Nátierku si natrieme na chrumkavý chlebík, alebo pečivo.

Žihľavové smoothie

Potrebujeme:
*2 banány
*pár lístkov mladej žihľavy /necháme ich chvíľu namočené v studenej vode/
*kúsok strúhaného zázvoru
*štipku škorice
*2 dl rastlinného mlieka /mandľové, sójové, orieškové/

Všetky prísady rozmixujeme a podávame, smoothie si môžeme dosladiť medom.

Nátierka zo žihľavy s lučinou

Potrebujeme:
*7 lístkov mladej žihľavy posekaných nadrobno
*1 Lučinu
*mletú rascu

Lístky mladej žihľavy prelejeme vriacou vodu, scedíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú žihľavu zmiešame s Lučinou a dochutíme mletou rascou. Podávame s chrumkavým pečivom, alebo chlebíkom.

Žihľavový šalát

Potrebujeme:
*miska mladej žihľavy posekanej na drobno
*3 jarné cibuľky
*olivový olej
*citrónová šťava
*vajíčko uvarené na tvrdo
*5 cherry paradajok
*biely jogurt

Lístky mladej žihľavy prelejeme vriacou vodu, scedíme a necháme vychladnúť. Jarné cibuľky nakrájame na drobno, pridáme nakrájané vajíčko, cherry paradajky a polejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Podľa chuti osolíme.
Biely jogurt môžeme použiť ako dressing.

Žihľavový šalát so špenátom a mrkvou

Potrebujeme:
*3 šálky mladej žihľavy posekanej na drobno
*2 šálky baby špenátu
*2 mrkvy
*olivový olej
*soľ
*citrónová šťava
*biely jogurt
Lístky mladej žihľavy namočíme do vody, a po chvíli ich scedíme. Scedené lístky zmiešame so špenátom a s postrúhanou mrkvou.
Osolíme, pridáme olivový olej, citrónovú šťavu a pár lyžíc bieleho jogurtu. Všetko dobre premiešame.

Ak chcete mať krásne vlasy pripravte si žihľavový odvar na spevnenie vlasov

Tento odvar nielenže spevní vaše vlasy, ale je aj výbornou prevenciou proti ich padaniu. Jeho príprava je veľmi jednoduchá.

100 gramov žihľavy zalejeme ½ litrom vriacej vody.

Po vychladnutí precedíme a pridáme 1 dl octu.
Týmto odvarom si oplachujeme vlasy po každom umytí.

zihlavova tinktura na pevne vlasy

Žihľavová tinktúra na vlasy

100 gramov sušenej žihľavy nasypeme do nádoby a zalejeme pol litrom kvalitného bieleho alkoholu.
Žihľava by mala byť celá zakrytá. Lúhujeme približne 2 týždne za občasného premiešania.
Potom tinktúru precedíme a vtierame do vlasovej pokožky každý večer.
Vlasy budete mať hustejšie, zlepší sa ich kvalita a budú sa nádherne lesknúť.

Dúfam, že sa vám niektorý z týchto receptov zapáčil a vyskúšate ho.

Napísala som pre vás e-book s praktickými radami, ako sa zbaviť nechcených kíl, počas obdobia hormonálnych zmien, ako získať peknú postavu zmenou životného štýlu, výživnou stravou a myslením s názvom >>> Tajomstvá prirodzeného chudnutia.

Dovoľte, aby som vám predstavila postupy, ktoré vás privedú k príjemnému prechodu perimenopauzou a menopauzou v mojom e- booku >>> 10 krokov k zvládnutiu menopauzy prirodzenou cestou.

Ak sa chcete dozvedieť viac o menopauze, ako riešiť nepríjemné príznaky klimaktéria, alebo si pozdieľať svoje skúsenosti so ženami na rovnakej vlnovej dĺžke, pridajte sa do facebookovej skupiny: Ovládnite menopauzu.

Alebo si stiahnite niektorý z ebookov zadarmo, ktoré sa venujú ženám v menopauze:)

Tatiana Benčeková
Tatiana založila komunitu žien, ktoré vstupujú do perimenopauzy a menopauzy, alebo práve obdobím hormonálnych zmien prechádzajú. Je koučkou v oblasti holistickej výživy, alternatívnych prístupov, aromaterapie a terapeutkou duše. Tatiana je autorkou e-bookov 10 krokov k zvládnutiu menopauzy prirodzenou cestou a Tajomstvá prirodzeného chudnutia. Učí ženy prechádzať cestami hormonálneho labyrintu, pomocou jednoduchých zmien v ich životnom štýle, v kombinácii s alternatívnymi a terapeutickými metódami. Viac o Tatiana nájdete tu >>> . Pripojte sa k zrelým ženám na facebooku >>