zihlava

Žihľava dvojdomá alebo Pŕhľava dvojdomá

Žihľava dvojdomá alebo Pŕhľava dvojdomá.


Tak znie názov známej rastlinky, ktorá rastie takmer všade a je cenným pomocníkom pre zdravie človeka.

Zbierame hlavne mladé listy a vňate rastliny, najvhodnejším obdobím na zber sú jarné mesiace, a potom znovu na jeseň.
Ak sa vyberiete, aby ste si ju nazbierali, hľadajte ju na slnečných a čistých miestach.

Môžete ju použiť čerstvú, alebo si ju nasušiť.

Pri sušení je vhodné použiť tienisté miesto, aby vám na žihľavu nesvietili slnko.

Rastlinu uchovávame maximálne rok, po tejto dobe už stráca svoje zdravotné účinky.

Čo všetko obsahuje žihľava?

*chlorofyl: s protizápalovým a liečivým účinkom
*kyselinu kremičitú: pôsobiacu močopudne
*triesloviny: s účinkom proti krvácaniu
*veľa vitamínu C
*sérotonín

Žihľava sa používa pri mnohých zdravotných problémoch, na jar vám dodá veľa energie a prečistí celé telo.
Na liečebné účely sa používajú listy, vňať a koreň rastliny.

Aké sú liečivé účinky žihľavy?

*je prírodné antialergikum
*podporuje imunitný systém
*má protizápalové, antibakteriálne a antivírusové účinky
*dokáže zmierniť opuch, bolesť aj zápal
*znižuje krvný tlak
*znižuje cholesterol v krvi
*je silným antioxidantom
*má močopudné účinky
*je výborný pomocník pri čistení organizmu
*pôsobí proti akné a vyrážkam na koži
*podporuje tvorbu červených krviniek
*zastavuje krvácanie/maternicové, hemoroidné, krvácanie z nosa, prípadne pri silnej menštruácii/

Čo všetko viete vyliečiť pomocou žihľavy?

Pomáha pri problémoch s močením a je veľmi účinná aj pri ľahších zápaloch močových ciest.
Zmierni bolesti, opuchy, alebo aj zápal kĺbov.
Zníži vám krvný tlak a vysoký cholesterol.
Šťava z pŕhľavy podporuje rast vlasov a je veľmi účinná proti ich vypadávaniu.

Je nápomocná aj pri alergiách.

Nechajte sa inšpirovať niektorými z týchto receptov:


Čaj z usušených listov

3-5 g usušených listov žihľavy zalejeme 200 ml vriacej vody a privedieme k varu. Hneď odstavíme a necháme prikryté približne 5 minút.
Precedíme do pohára. Pijeme teplý, alebo vychladený s citrónom a medom.

Čaj z čerstvých listov

Vezmeme šálku čerstvých žihľavových listov, dáme ich do hrnca a zalejeme dvomi šálkami vody. Ohrejeme až k bodu varu, potom znížime teplotu a necháme niekoľko minút variť na slabom ohni. Čaj scedíme, pridáme med a pijeme 2x denne, po 2 týždňoch si urobíme prestávku.

Žihľavová polievka s ovsenými vločkami a jogurtom

Uvarená žihľava má svoju typickú chuť. Na varenie sú najvhodnejšie mladé listy. Tieto listy namáčame vo vode, prípadne ich zalejeme horúcou vodou, aby sme odstránili pŕhlivé chĺpky.
Potrebujeme:
*400 g lístkov mladej žihľavy
*maslo/prípadne Ghee maslo/
*strúčik cesnaku
*soľ
*za hrsť ovsených vločiek
*smotana/môže byť aj rastlinná/

Umyté a posekané lístky mladej žihľavy opečieme na masle. Osolíme a pridáme pretlačený strúčik cesnaku.
Zalejeme vodou a necháme chvíľku variť. Asi po piatich minútach vsypeme do polievky ovsené vločky a varíme ďalších 5 minút.
Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a vmiešame smotanu.

zihlavova polievka

Žihľavová polievka s kalerábom

Potrebujeme:
*400 g lístkov mladej žihľavy
*maslo/prípadne Ghee maslo/
*2 strúčiky cesnaku
*soľ
*1 kaleráb
*slnečnicové semienka

Lístky žihľavy umyjeme, sparíme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Kaleráb si nastrúhame na jemno. V hrnci opečieme pretlačené strúčiky cesnaku na masle a pridáme odkvapkanú žihľavu a krátko opražíme. Zalejeme vriacou vodou a osolíme. Polievku môžeme ozdobiť opraženými slnečnicovými semienkami.

Žihľavová praženica

Potrebujeme:
*1 šálku nakrájaných lístkov mladej žihľavy
*3 vajíčka
*olej
*soľ
*sladkú papriku

Lístky žihľavy orestujeme na oleji. Pridáme rozhabarkované vajíčka a miešame do zhustnutia. Nakoniec osolíme, posypeme mletou sladkou paprikou a dáme na tanier. Podávame s chrumkavým chlebíkom.

Žihľavovo-špenátová omeleta

Potrebujeme:
*1 šálka nakrájaných lístkov mladej žihľavy
*1 šálka nakrájaného čerstvého špenátu
*1 ks cibuľa
*1 strúčik cesnaku
*soľ
*čierne korenie
*3 vajcia
*olej
*mletá červená paprika

V panvici zohrejeme trochu oleja a pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a prelisovaný cesnak. Pridáme žihľavu aj špenát a podlejeme trochou vody, chvíľu podusíme, osolíme, okoreníme. Keď sú špenát a žihľava podusené, pridáme rozšľahané vajíčka a prepečieme. Nakoniec posypeme mletou červenou paprikou.

Žihľavová omáčka s batátom

Potrebujeme:
*3 šálky posekaných mladých lístkov žihľavy
*1 väčší batát
*soľ
*smotana/môže byť rastlinná/

Do hrnca vložíme lístky žihľavy a na drobno nakrájaný batát a zalejeme vriacou vodou. Osolíme a povaríme približne 20 minút.
Po 20 minútach omáčku odstavíme a rozmixujeme. Následne vmiešame 4 lyžice smotany a necháme prejsť varom.
Omáčku podávame s vajíčkom, prípadne opraženými kúskami tofu.

bataty

Žihľavový prívarok

Potrebujeme:
*1/5 hrnca posekaných mladých lístkov žihľavy
*1 cibuľa
*2 strúčiky cesnaku
*olej
*soľ
*2,5 dl mlieka
*2-3 PL celozrnnej hladkej múky

Žihľavu opláchneme a pokrájame, zalejeme horúcou vodou a chvíľu povaríme, žihľavu precedíme.
V hrnci si na oleji usmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme prelisovaný cesnak.
Precedenú žihľavu primiešame do hrnca, zalejeme mliekom a necháme variť, kým nám žihľava úplne nezmäkne.
Uvarenú zmes rozmixujeme.
A následne pridáme v troche mlieka rozhabarkovanú múku a necháme to všetko spolu povariť ešte asi 5 minút.
Prívarok podávame s vajíčkom, alebo tofu.

Žihľavovo-vajíčková nátierka

Potrebujeme:

*200 g mladých žihľavových lístkov
*4 vajcia uvarené natvrdo a posekané najemno
*50 g strúhaného tvrdého syra
*5 PL bieleho jogurtu
*1 PL horčice
*čierne korenie
*soľ

Mladé žihľavové lístky nakrájame na drobno a prelejeme ich horúcou vodou, scedíme, necháme vychladnúť a vyžmýkame.
Pridáme posekané vajíčka, strúhaný syr, jogurt a ostatné ingrediencie. Dôkladne premiešame.
Nátierku si natrieme na chrumkavý chlebík, alebo pečivo.

Žihľavové smoothie

Potrebujeme:
*2 banány
*pár lístkov mladej žihľavy /necháme ich chvíľu namočené v studenej vode/
*kúsok strúhaného zázvoru
*štipku škorice
*2 dl rastlinného mlieka /mandľové, sójové, orieškové/

Všetky prísady rozmixujeme a podávame, smoothie si môžeme dosladiť medom.

Nátierka zo žihľavy s lučinou

Potrebujeme:
*7 lístkov mladej žihľavy posekaných nadrobno
*1 Lučinu
*mletú rascu

Lístky mladej žihľavy prelejeme vriacou vodu, scedíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú žihľavu zmiešame s Lučinou a dochutíme mletou rascou. Podávame s chrumkavým pečivom, alebo chlebíkom.

Žihľavový šalát

Potrebujeme:
*miska mladej žihľavy posekanej na drobno
*3 jarné cibuľky
*olivový olej
*citrónová šťava
*vajíčko uvarené na tvrdo
*5 cherry paradajok
*biely jogurt

Lístky mladej žihľavy prelejeme vriacou vodu, scedíme a necháme vychladnúť. Jarné cibuľky nakrájame na drobno, pridáme nakrájané vajíčko, cherry paradajky a polejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Podľa chuti osolíme.
Biely jogurt môžeme použiť ako dressing.

Žihľavový šalát so špenátom a mrkvou

Potrebujeme:
*3 šálky mladej žihľavy posekanej na drobno
*2 šálky baby špenátu
*2 mrkvy
*olivový olej
*soľ
*citrónová šťava
*biely jogurt
Lístky mladej žihľavy namočíme do vody, a po chvíli ich scedíme. Scedené lístky zmiešame so špenátom a s postrúhanou mrkvou.
Osolíme, pridáme olivový olej, citrónovú šťavu a pár lyžíc bieleho jogurtu. Všetko dobre premiešame.

A ešte niečo, čo nám pomôže k nádhernej korune krásy

Žihľavový odvar na spevnenie vlasov a na prevenciu proti ich padaniu:

100 gramov žihľavy zalejeme ½ litrom vriacej vody.

Po vychladnutí precedíme a pridáme 1 dl octu.
Týmto odvarom si oplachujeme vlasy po umytí.

Krásne a zdravé vlasy

Žihľavová tinktúra na vlasy

100 gramov sušenej žihľavy nasypeme do nádoby a zalejeme pol litrom kvalitného bieleho alkoholu.
Žihľava by mala byť celá zakrytá. Lúhujeme približne 2 týždne za občasného premiešania.
Potom tinktúru precedíme a vtierame do vlasovej pokožky každý večer.
Vlasy budete mať hustejšie, zlepší sa ich kvalita a budú sa nádherne lesknúť.

Dúfam, že sa vám niektorý z týchto receptov zapáči a vyskúšate ho.

Som žena po päťdesiatke, plná optimizmu, elánu a radosti zo života. Vďaka svojim skúsenostiam vo výžive vám viem ukázať, ako naštartovať svoje telo, aby bolo plné elánu a aby ste sa cítili zdravo a príťažlivo. Naučím vás ako si jednoducho môžete dopomôcť ku krásnej postave a k ženskému pôvabu. Môj príbeh si môžete prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov

  • ebook 11 inspiracii
  • 11 inšpirácií ako byť pôvabná a zdravá po 50
  • Stretneme sa na Facebooku:
  • Kategorie
  • Najnovšie články