Losos je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú esenciálne – to znamená, že si ich telo nedokáže samo vytvoriť a musíme ich prijímať stravou. Tieto kyseliny majú blahodarné účinky na naše organizmy. Zmierňujú zápaly, znižujú krvný tlak a postarajú sa o správne fungovanie buniek.
Losos je veľmi chutná ryba a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, ja mám rada aj tento recept, niekto chren nemusí, ale v tomto recepte je vynikajúci.
Chren obsahuje veľké množstvo vitamínu C a vitamínov skupiny B. Je veľkým zdrojom minerálnych látok. Je považovaný za prírodné antibiotikum a má antivírusové a antibakteriálne účinky.
V zime je ideálnym liekom pri prechladnutí a virózach. Povzbudí vaše trávenie a postará sa aj o vašu pečeň.
Jeho využite v kuchyni je neohraničené a môžete ho využiť aj v zvláštnych kombináciách s medom a rôznymi druhmi zeleniny.
A poďme už k receptu.
Potrebujeme:
4 ks lososa
1 cibuľu
50 g chrenu
Smotanu na varenie, môžete použiť sójovú
Mleté čierne korenie
2 žĺtky
Ghí maslo
Soľ
Bylinky – petržlenovú vňať, alebo žeruchu
Príprava:
Cibuľku si osmažíme na Ghí masle.
Zmiešame si smotanu, žĺtky a chren. Osolíme a okoreníme.
Na zapekaciu misu dáme olej s cibuľkou, lososa a zalejeme to pripravenou omáčkou zo smotany.
Misu vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme 25 minút pri teplote 180°C.
Pri servírovaní posypeme najemno nasekanou petržlenovou vňaťou, alebo žeruchou.
Môžeme podávať s ryžou, alebo chlebíkom – najlepšie kváskovým.
Dobrú chuť vám prajem