Datle obsahujú veľa vlákniny a sú silným antioxidantom, sú bohaté na vitamíny B1, B2, B3, a tiež vitamín A a C. Vďaka minerálom ako je magnézium, selén a meď sú vynikajúcim prostriedkom proti osteoporóze. Postarajú sa o vaše zdravé kosti.
Ak trpíte nedostatkom železa sú datle pre vás ideálne na jeho doplnenie.
Sú považované za najlepší druh ovocia, ktoré ničí plesne, kvasinky a parazity…
Môžete ich použiť ako sladkú náhradu miesto cukru, dá sa z nich pripraviť mnoho chutných sladkých dobrôt.
A ako tento chutný koláčik pripravíme.
Potrebujeme:
1 hrnček orechov /mandle, vlašské orechy/
10 datlí nakrájaných na menšie kúsky
1 hrnček strúhaného kokosu
1 hrnček kokosového mlieka
2 polievkové lyžice medu
strúhaný kokos na posypanie
1 lyžicu karobu, alebo ½ lyžice kakaa
Postup:
Orechy si namočíme, najlepšie cez noc. Na druhý deň precedíme a spolu s nakrájanými datľami rozmixujeme v mixéri.
Takto získanú hmotu dáme do formy, ktorú si vystelieme papierom na pečenie.
Dobre popritláčame.
V miske si zmiešame strúhaný kokos, karob, med a kokosové mlieko.
Necháme chvíľku odležať, ak by sa vám zdalo, že je kokosová zmes moc hustá, pridajte ešte kokosové mlieko.
Nakoniec dáme kokosovú zmes na cesto z datlí a orechov a posypeme strúhaným kokosom.
Odložíme do chladničky aspoň na hodinu.
Dobrú chuť vám prajem