Morčacie mäso je výborným zdrojom bielkovín, dodáva bunkám v tele štruktúru a dokáže pomôcť ľuďom, ktorí sa snažia schudnúť.
Je zdrojom mnohých minerálov, je doslova nabité selénom, zinkom a fosforom.
Selén pomáha vášmu telu produkovať hormóny štítnej žľazy, ktoré sa postarajú o váš metabolizmus.
Zinok je minerálom, ktorý je potrebný pre mnoho telesných procesov.
Fosfor je dôležitý pre zdravie vašich kostí.
Morčacie mäso je tiež vynikajúcim zdrojom mnohých vitamínov, vitamíny skupiny B: hlavne B3 (niacín), B6 (pyridoxín) a B12 (kobalamín), sú v ňom zastúpené vo väčšom množstve.
Morčacie mäso môžete spracovať vo svojej kuchyni na mnoho rôznych spôsobov.
Výborné je v šalátoch, pečené, dusené, alebo grilované. So šalátmi je ideálnou voľbou na večeru, ak sa snažíte zhodiť zopár kilogramov.
Tento recept ma nadchol svojou jednoduchosťou. Mám rada kombináciu mäsa a zeleniny a chute v tomto recepte sa krásne dopĺňajú.
100 g ryže basmati
300 g morčacích pŕs
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
kúsok zázvoru
1 menšiu cuketu
150 g baby špenátu
4 cherry paradajky
kešu oriešky
olivový olej
Ryžu si uvaríme, najlepšie v ryžovare a po dovarení ju necháme ešte zohrievať.
Na panvici si zohrejeme olej, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a chvíľku ju opražíme.
Mäso si nakrájame na rezančeky, osolíme a okoreníme.
Dáme do panvice a chvíľku opražíme. Podlejeme ho trochou vývaru a podusíme do mäkka.
Zeleninu si nakrájame na drobno a postupne dáme do druhej panvice, v ktorej sme si zohriali olej.
Najskôr necháme podusiť cuketu, potom pridáme špenát, a pomiešame. Počkáme, kým sa nám špenát zredukuje. Nakoniec vložíme na drobno nakrájané paradajky a ešte chvíľu podusíme. Cesnak rozpučíme a zázvor si nastrúhame, pridáme ich do zeleninovej zmesi.
Na tanier si dáme dusenú zeleninu, mäsko a posypeme kešu orieškami. Podávame s ryžou, alebo kváskovým, či ražným chlebíkom.
Dobrú chuť vám prajem😊