Cuketa obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ktoré dodajú vášmu telu energiu a potrebné živiny.
Výrazný obsah mangánu, luteínu a vitamínov A a C prospejú vášmu zraku. Je bohatá na vodu a vlákninu, ktoré podporujú metabolizmus a upravujú trávenie.
Cukety môžete jesť surové, dajú sa z nich pripraviť chutné šaláty, alebo si ich tepelne spracujte ako v tomto cuketovom koláčiku.
3 cukety
3 strúčiky cesnaku
2 vajcia
1 biely jogurt
bazalku
2 paradajky
150 g strúhaného tvrdého syra
soľ
čierne korenie
Ghí maslo, alebo olej
pažítku, žeruchu
Postup:
Cuketu si nastrúhame na hrubšom strúhadle, nasolíme a necháme chvíľku postáť, aby nebola veľmi šťavnatá, keď ju budeme spracovávať.
V miske si zmiešame vajcia, biely jogurt a strúhaný tvrdý syr /trochu syra si odložte bokom, tým si po upečení slaný koláč ozdobíte/, okoreníme a pridáme prelisovaný cesnak.
Túto zmes pridáme k cukete a zľahka premiešame.
Zapekaciu misku si vymastíme Ghí maslom, alebo olejom a cuketovú zmes na ňu vylejeme.
Paradajky si nakrájame na kolieska a poukladáme na vrch.
Pečieme v predhriatej rúre približne 30 minút pri teplote 180 °C.
Vrch cuketového koláča môžete posypať strúhaným syrom a nasekanou pažítkou, alebo žeruchou.
Chutí samotný, alebo si môžete k nemu naservírovať zeleninový šalát.
Dobrú chuť vám prajem