Kel obsahuje obrovské množstvo vitamínov a minerálov, je nabitý živinami. V zime je ideálnym jedlom, ktoré zahreje a pomôže zvýšiť imunitu vášho tela.
Kel pomáha pri detoxikácii celého organizmu a regenerácii sliznice črevného traktu.
Obsahuje glukozinoláty, ktoré sú účinné v boji proti rakovine.
Vysoký obsah vitamínu E sa postará o omladenie vášho organizmu.
Vitamín K, ktorý sa v tejto zelenine nachádza vo veľkom množstve sa postará o kvalitu vašej krvi. Má totiž veľký vplyv na dobrú zrážanlivosť krvi.
Je vašim pomocníkom a v boji proti osteoporóze.
Ak ho máte radi, zaraďte si ho častejšie do svojho jedálnička.
Potrebujeme:
½ väčšieho kelu
tekvicové semiačka
1 batat
soľ
strúhaný zázvor
čierne korenie
Ghí maslo, alebo olivový olej
bylinky
Dressing:
1 avokádo
1 lyžička horčice
soľ
citrónová šťava
1 roztlačený cesnak
Postup:
Batat dobre umyjeme a nakrájame ho na hranolky, alebo kolieska a poukladáme si ho na plech, osolíme a polejeme olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 40 minút pri teplote 180°C.
V hrnci si necháme zovrieť vodu a kel, ktorý sme nakrájali na menšie kúsky dáme na chvíľu variť, približne 5 minút.
Kel po uvarení scedíme a dáme na panvicu, kde sme si zohriali Ghí maslo. Chvíľu opražíme.
Do mixéra si dáme avokádo a poriadne ho rozmixujeme na kašu, pridáme soľ, citrónovú šťavu a horčicu.
Tekvicové semienka si opražíme na sucho v panvici.
Na tanier poukladáme batatové hranolky, kel a polejeme avokádovou omáčkou.
Ozdobíme semiačkami a nasekanými bylinkami.
Dobrú chuť vám prajem😊