Kváskový chlieb

Kváskový chlieb je veľmi prospešný pre vaše zdravie. Podporuje črevnú mikroflóru a probiotické kultúry posilňujú vašu imunitu. Jeho pravidelnou konzumáciou si dokážete vyriešiť mnohé tráviace ťažkosti.
Vďaka svojim vlastnostiam je kváskový chlieb vhodný pre všetkých ľudí trpiacich nadváhou, pre ľudí s tráviacimi poruchami a pre každého, kto po konzumácii klasického chleba, alebo pečiva trpí nafukovaním a zlým trávením. V takom prípade je vhodné vyskúšať kváskový chlieb, zmenu si hneď všimnete.


Kváskový chlieb vám bude určite veľmi chutiť a presvedčí vás svojou chrumkavosťou a výbornou chuťou. O pečení kváskového chleba som dlho len počúvala, zdalo sa mi, že všetci v mojom okolí pečú vlastný chlieb, len ja si ho kupujem. Začala som pátrať po dobrých receptoch a pozrela nejaké videá ako si ho pripraviť, až som získala rutinu a chlebík si už pečiem pravidelne.
Základom je kvások, ktorý si môžete sami vyrobiť, alebo môžete požiadať niekoho o kom viete, že pečie kváskový chlieb, aby vám kvások dal.

Tento recept som si obľúbila a chlebík je vždy chutný a chrumkavý.

Potrebujeme:


Rozkvas:
200 g ražnej celozrnnej múky
200 g vody
kvások


Cesto:
300 g rozkvasu
300 g špaldovej chlebovej celozrnnej múky
200 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
mletá rasca
soľ
4 lyžice slnečnicových semienok/necháme napučať cez noc vo vode/
320 g vody
pohánková múka na vysypanie ošatky

Najskôr si pripravíme rozkvas. Ten si urobíme večer a do rána je hotový. Zmiešame ražnú celozrnnú múku, vodu a kvások. Takto pripravený rozkvas prikryjeme utierkou a necháme až do rána, aby narástol a fermentoval.

Ráno si pripravíme cesto tak, že zmiešame všetky suroviny a pridáme aj rozkvas v gramáži, ako je napísané v recepte. Dobre vymiešame, najlepšie je použiť na to mixér a necháme cesto miešať približne 10-15 minút, malo by byť nelepivé. Kvalitné vymiesenie je dôležité, aby vám chlebík pekne narástol.


Cesto potom zakryjeme a poprekladáme počas 1 a pol hodiny 3x.
Takto pripravené cesto si dáme na trošku pomúčenú dosku, nedávame už veľa múky, lebo by nám chlebík spľasol. Cesto prekladáme, naťahujeme a trochu sa s ním „pohráme“. Dáme ho do ošatky, ktorú sme posypali pohánkovou múkou a prikryjeme.


Necháme odležať približne 2 hodiny a zatiaľ si rozohrejeme rúru na 250°C. Aspoň pol hodiny pred pečením!!! Je dôležité, aby boli trúba aj plechy horúce.
V rúre si necháme zohrievať aj plech, na ktorom budeme chlebík piecť a naspodok dáme hlboký plech – do toho potom vlejeme vodu.
Po dvoch hodinách cesto zväčší svoj objem a keď do neho urobíme jamku, jeho objem by sa mal pomaličky vracať.


A pristúpime k samotnému pečeniu.
Ošatku prekryjeme papierom na pečenie. Obrátime ju a cesto jemne vyklopíme aj s papierom na drevenú dosku. Cesto postriekame vodou a urobíme ostrý rez cez vrch chlebíka.


V tejto fáze pracujeme rýchlo, pomocou dosky vyklopíme cesto aj s papierom na pekáč a zároveň do spodného pekáča vlejeme asi 2 dcl vody. To pomôže chlebíku narásť.
Prvých 10 minút necháme chlebík piecť pri teplote 250 °C. Po 10 minútach otvoríme. Odstránime spodný plech s vodou a pečieme ďalších 25 minút pri 200°C.


Či je chlieb hotový poznáme podľa toho, že vydá dutý zvuk, keď naň poklepeme.
Vtedy ho môžeme vybrať z trúby a nechať vychladnúť na mriežke, aby sa vetral aj odspodu.

Chlebík necháme vychladnúť a môžeme si na ňom pochutnávať. 😊

Tatiana Benčeková
Tatiana založila komunitu žien, ktoré vstupujú do perimenopauzy a menopauzy, alebo práve obdobím hormonálnych zmien prechádzajú. Je koučkou v oblasti holistickej výživy, alternatívnych prístupov, aromaterapie a terapeutkou duše. Tatiana je autorkou e-bookov 10 krokov k zvládnutiu menopauzy prirodzenou cestou a Tajomstvá prirodzeného chudnutia. Učí ženy prechádzať cestami hormonálneho labyrintu, pomocou jednoduchých zmien v ich životnom štýle, v kombinácii s alternatívnymi a terapeutickými metódami. Viac o Tatiana nájdete tu >>> . Pripojte sa k zrelým ženám na facebooku >>