Už ste počuli, že obyčajná púpava – púpava lekárska, ktorú nájdete kdekoľvek, je plná výživných látok? Mnoho ľudí ju považuje za burinu, ktorá im ničí trávniky, alebo hriadky so zeleninou, ale sú aj takí, ktorí na jej liečivé účinky nedajú dopustiť.
Ja vám tu prinášam zopár receptov z púpavy, ktoré potešia chuťové poháriky a podporia vaše zdravie.
V prípade, že cítite únavu, nič sa vám nechce a najradšej by ste ostali celý deň v posteli, môžete pre svoje telo urobiť niečo užitočné a pomôcť mu naštartovať sa po dlhej zime, kedy ste veľakrát „zhrešili“, lebo bola zima, bolo škaredé počasie, nemali ste na nič náladu, a v mysli vám rezonovala myšlienka: už aby bolo teplo a leto…
Púpava kraľuje jarným rastlinám, ktorými si dokážete prečistiť váš organizmus.
Nájdete ju takmer všade a môžete z nej použiť koreň, stonku, listy aj kvety. Má prívlastok lekárska, pretože každá jej časť má liečivé účinky.
Púpava je veľmi odolná rastlina, ktorá rastie všade, pri ceste, na lúkach, v záhrade… Keď ju budete zbierať, snažte sa ju vyhľadávať v takých oblastiach, ktoré nie sú prašné, znečistené smogom, alebo chemickými postrekmi.
Listy s kvetom zbierajte počas kvitnutia v období od apríla do júla. Koreň je dobré zbierať pred kvitnutím v marci, alebo po odkvitnutí v septembri a októbri.
Pri zbere uprednostnite listy a stonky, ktoré majú svetlozelenú farbu, sú menšie a mladšie.
Listy a korene majú horkú chuť, účinné látky v púpave posilnia vaše telo a dokážu ho detoxikovať prirodzenou cestou.
Púpava má diuretické a laxatívne účinky, ktoré sa podieľajú na odvedení prebytočnej vody z tela. Horká chuť potlačí chuť do jedla a pomôže pri odbúraní tukov.
Na jar je pre vás úžasnou rastlinou, ktorá prečistí celý organizmus, detoxikuje vašu pečeň a zrýchli metabolizmus.
Ak chcete použiť koreň púpavy, je potrebné ho očistiť, ošúpať a nakrájať si ho na menšie kúsky.
Takto nakrájaný, ho poukladajte na veľkú tácku a umiestnite na suchom mieste, kde ho nechajte sušiť približne dva týždne.
Usušené korienky si uskladnite v uzatvárateľných nádobách.
2 čajové lyžičky sušeného koreňa púpavy zalejte 0,3 l vody, nechajte odstáť aspoň 8 hodín, najlepšie ak si to pripravíte večer. Ráno si zmes privediete do varu a potom varíte ešte na miernom ohni asi 10 minút.
Takto pripravený čaj nechajte vychladnúť a môžete ho servírovať. Ideálne je, popíjať ho po dúškoch dvakrát denne – ráno a večer.
Recepty z kvetov púpavy:
Na prípravu používame plne rozkvitnuté kvety púpavy. Najvhodnejšie je ich zbierať, keď sú najviac rozkvitnuté v obedňajších hodinách, vtedy obsahujú mnoho cenného peľu.
Na prípravu medu potrebujeme:
*400 ks púpavových kvetov
*2 citróny
*1,5 kg cukru/vhodný je trstinový/
*1,5 l vody
Kvety vložíme do hrnca, citróny si nakrájame na tenké plátky a pridáme ku kvetom, zalejeme vodou. Zmes privedieme do varu a odstavíme. Necháme na 24 hodín v pokoji. Následne si túto zmes precedíme cez sitko, prípadne gázu a precedené kvety a citróny ešte poriadne vyžmýkame.
Pridáme cukor a na miernom ohni varíme do požadovanej hustoty.
Doba varenia je asi hodinu a pol, dáme pozor, aby nám med nevykypel.
Med si nalejeme do zaváracích pohárikov a pevne uzavrieme.
Takto pripravené ich otočíme hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Na prípravu sirupu potrebujeme:
*250 ks púpavových kvetov
*1 kg kryštálového cukru
*1 citrón
*1,5 l vody
Kvety zalejeme prevarenou vodou, pridáme citrón nakrájaný na plátky a necháme odstáť približne 24 hodín. Potom prelejeme kvety cez sitko a ešte vyžmýkame tekutinu z precedených kvetov a citróna. Pridáme cukor a privedieme do varu, varíme, až kým sirup nezíska potrebnú konzistenciu.
Sirup nalievame do fliaš cez jemné sitko a skladujeme ho v tmavej, chladnej miestnosti.
Mladé púpavové listy umyte a ponorte ich na chvíľu do vlažnej vody, stratia trochu zo svojej horkej chuti.
Vezmeme približne štvrť šálky čerstvých listov, tieto si potrháme na drobné kúsky a zalejeme ich vriacou vodou.
Necháme 10 minút lúhovať a potom pripravený čaj scedíme.
Popíjame po dúškoch.
Na prípravu potrebujeme:
*zväzok mladých listov púpavy
*1 jablko, alebo hrušku
*2 dcl vody
*1 Pl lyžicu medu
*štipku mletej škorice
Všetky ingrediencie dáme spolu s vodou do mixéra a rozmixujeme, ak by sa nám zdalo smoothie príliš husté rozriedime ho ešte vodou.
Na prípravu potrebujeme:
*zväzok mladých listov púpavy
*2 zelerové stonky
*1 jablko
*1 malú uhorku
*kúsok strúhaného čerstvého zázvoru
*2 dcl vody, alebo kokosovej vody
*1 Pl lyžicu medu
Všetky ingrediencie rozmixujeme spolu s vodou, ak by bolo smoothie príliš husté rozrieďte ho vodou.
Na prípravu potrebujeme:
*zväzok mladých listov púpavy
*pár lístkov rukoly
*1 strúčik cesnaku
*1 vajce
*citrónovú šťavu
*1PL olivový olej
*soľ
*čierne korenie
Púpavové listy a rukolu potrháme na menšie kúsky a dáme do misky. Z oleja, soli, korenia a citrónovej šťavy urobíme zálievku. Tou listy zalejeme a zľahka premiešame. Na vrch poukladáme natvrdo uvarené vajíčko.
Na prípravu potrebujeme:
*zväzok mladých listov púpavy
*3 ks cherry paradajky
*1 ks jarnú cibuľku
*1/2 šalátovej uhorky
*citrónovú šťavu
*1PL olivový olej
*soľ
*korenie
Listy púpavy potrháme na menšie kúsky, paradajky rozrežeme na polovičky, cibuľku na krúžky a takisto uhorku.
Z oleja, soli, korenia a citrónovej šťavy urobíme zálievku. Tou listy zalejeme a zľahka premiešame.
Na prípravu potrebujeme:
*zväzok mladých listov púpavy
*žeruchu
*zväzok červenej reďkovky
*1 ks jarnú cibuľku
*1 ks biely jogurt
*1 ks cesnak
*soľ a korenie
Listy púpavy natrháme na drobné kúsky, pridáme žeruchu. Cibuľku a reďkovku nakrájame nadrobno. Cesnak pretlačíme a zmiešame s jogurtom, pridáme soľ a korenie. Šalát zalejeme takto pripraveným jogurtom a zľahka premiešame.
Na prípravu potrebujeme:
*zväzok mladých listov púpavy
*2 strúčiky cesnaku
*6PL olivového oleja
*5PL citrónovej šťavy
*100 g strúhaného parmezánu
*60 g orieškov
*soľ
*čierne korenie
Všetky ingrediencie rozmixujeme a dochutíme. Púpavové pesto chutí výborne s cestovinami, alebo chrumkavým pečivom.
Na prípravu potrebujeme:
*zväzok mladých listov púpavy
*1ks jarnú cibuľku
*3 vajcia
*soľ
Cibuľku a listy púpavy si nakrájame nadrobno. Na panvici si zohrejeme olej, opečieme na ňom cibuľku a pridáme listy púpavy. Zalejeme to vajíčkami a osolíme. Podávame s chrumkavým pečivom, alebo kváskovým chlebíkom.
Púpava má veľké využitie a budem rada, keď sa vám niektorý z týchto receptov zapáči.
S pomocou púpavy si prečistíte organizmus a získate energiu, ktorú ste stratili počas dlhej zimy.
Chcete vedieť, ktoré potraviny prospievajú vášmu hormonálnemu systému, ktoré jedlá zvýšia hladiny progesterónu, ako sa zbaviť nafúknutého bruška, čo už večer nejesť? To všetko a oveľa viac nájdete v e-knihe >>> Vaše telo a hormóny v rovnováhe
Napísala som pre vás e-book s praktickými radami, ako sa zbaviť nechcených kíl, počas obdobia hormonálnych zmien, ako získať peknú postavu zmenou životného štýlu, výživnou stravou a myslením s názvom >>> Tajomstvá prirodzeného chudnutia.
Dovoľte, aby som vám predstavila postupy, ktoré vás privedú k príjemnému prechodu perimenopauzou a menopauzou v mojom e- booku >>> 10 krokov k zvládnutiu menopauzy prirodzenou cestou.
Ak sa chcete dozvedieť viac o menopauze, ako riešiť nepríjemné príznaky klimaktéria, alebo si pozdieľať svoje skúsenosti so ženami na rovnakej vlnovej dĺžke, pridajte sa do facebookovej skupiny: Ovládnite menopauzu.
Alebo si stiahnite niektorý z ebookov zadarmo, ktoré sa venujú ženám v menopauze:)